Csomóponti forgalomszámlálás

Csomóponti forgalomszámlálás

A számlálás egy csomópont felmérésére irányul, beleértve az egyes ágak keresztmetszeti forgalmát, illetve az ágak közötti honnan-hová kapcsolatokat is.

Egy csomópont felülvizsgálata esetén nagyon hasznos, ha tudjuk, hogy az egyes irányok között mekkora forgalom bonyolódik. A kézi számlálás során egy csomóponti forgalomszámlálás eredménye egy táblázat. A videós számlálás óriási előnye a pontosság mellett, hogy a felvételt is átadjuk, így dokumentálásra kerülnek a csomópont forgalmi problémái (sorfelépülés, gyakori konfliktus rossz kialakítás miatt, stb.).

Időtartamát tekintve elegendő a reggeli és délutáni csúcsidőszakokra koncentrálni, így megállapítható, hogy elegendő-e a csomópont kapacitása.

A forgalom összetétele szempontjából javasolt az ÚT 2-1.109 műszaki előírás alapján, a Magyar Közút NZrt.  által is használt 12 járműkategóriás bontást használni negyed órás intervallumokban, de ha a Megrendelői igény ettől eltér, mi tetszőleges időbeni és kategória felbontáshoz tudunk alkalmazkodni.